Protopopiatul Lăpuș
episcopia ortodoxă a maramureșului și sătmartului
Pelerinaj la
Catedrala Națională
24-25 noiembrie 2018

Protopopiatul Lăpuș a organizat în 24 – 25 noiembrie 2018 un PELERINAJ la Catedrala Națională din București cu ocazia sfințirii Sf. Altar.
Pentru început a fost vizitată mănăstirea Dumbrava (jud. Alba), o vatră monahală tânără, dar ctitorită pe locul în care preotul Ioan și cu soția sa au fost arși într-o căpiță de fân în 1703 fiindcă au refuzat uniația. Mănăstirea a intrat în conștiința credincioșilor și prin intensa implicare filantropică, în cadrul mănăstirii funcționând două centre sociale, unul pentru copii, iar altul pentru vârstnici. 
 
Apoi, cei 122 de pelerini, preoți, monahi și credincioși din 30 de parohii și 4 mănăstiri, în frunte cu pr. protopop Florin Stan și părintele exarh, arhim. Macarie Motogna, au vizitat Catedrala Reîntregirii din Alba-Iulia și cetatea, simbol al unității noastre naționale și de credință. Un ultim popas s-a făcut la mănăstirea Cozia, veche vatră monahală, ctitorie a domnitorului Mircea cel Bătrân. 
 
Duminică 25 noiembrie 2018 grupul de pelerini s-a alăturat celor peste 50.000 de pelerini din întreaga țară veniți să participe la evenimentul unic din istoria Bisericii Ortodoxe Române, participând la slujba de sfințire a Altarului Catedralei Mântuirii Neamului și la Sf. Liturghie. 
 
În cele din urmă, credincioșii maramureșeni au urcat pe Dealul Patriarhiei pentru a vizita complexul patriarhal și mai ales pentru a se închina în biserica de aici și la sfintele moaște ale Sf. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului.
Pomenirea Pr. Dan Găurean
Duminică 19.11.2017

La 2 ani de la adormirea întru Domnul a tânărului preot de numai 29 de ani Găurean Dan-Dorin din Parohia Ortodoxă Brebeni, un grup de preoți din comuna Cernești în frunte cu Arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier social-misionar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, și pr. Florin Stan, protopopul Lăpușului, au săvârșit o slujbă de pomenire și rugăciunea de sfințire a crucii de la mormântul pr. Dan. La slujbă au participat d-na preoteasă Gabriela Găurean, împreună cu cele două fiice, părinții părintelui și câteva rudenii apropiate.

După aceea a fost săvârșită slujba Sfeștaniei la casa d-nei preotese Gabriela Găurean în urma lucrărilor de finisare a acesteia. Lucrările în valoare de peste 65000 lei au fost executate în 2016-2017 cu sprijinul parohiilor și al preoților din Protopopiatul Lăpuș, din inițiativa și cu îndrumarea Preasfințitului Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului, și cu implicarea exemplară a Pr. Tuns Vasile din Parohia Ortodoxă Brebeni. Atât Preasfinția Sa, cât și preoții din Protopopiatul Lăpuș și-au arătat în felul acesta solidaritatea și compasiunea pentru d-na preoteasă Gabriela rămasă văduvă și pentru cele două fetițe orfane de 1 an, respective 3 ani. Preasfinția Sa a dăruit familiei îndoliate două icoane și a transmis binecuvântarea și compasiunea sa pentru această familie greu încercată.

Îl rugăm, de asemenea, pe Părintele ceresc al „văduvelor și al orfanilor” să le aibă în paza sa cerească și veșnică. 
Pr. Florin Stan